Young women preparing spaghetti alle Vongole at home

Hvor lenge kan pasta stå i romtemperatur?

Group of sprouting or chitting potatoes from above on white background

Ikke særlig delikate, men kan de spises?

high angle

Kaste hele, eller kutte vekk mugget?

"Merrimac, Wisconsin, USA - July 21, 2012: A man wearing a hamburger shirt holds a partially eaten hamburger."

Hvorfor kan biffen være rå inni, men hamburgere må gjennomstekes?

Kjøkkenhygiene og Mattrygghet.
Tips fra Mattilsynet. 

Publisert Sist oppdatert

Det er mye å tenke over der man står på kjøkkenet: Ikke bare skal maten bli god, men for å unngå magetrøbbel bør man også ha kontroll på det hygieniske.

Catherine Signe Svindland er seniorrådgiver i Mattilsynet, der hun jobber i seksjon for biologisk mattrygghet. 

I denne artikkelen deler hun konkrete tips til hvordan du gjør det riktig.

1. Ris og pasta 

Det finnes en del bakterier på tørr ris og pasta som produserer giftstoffer som ikke forsvinner ved koking. Disse bakteriene kan forårsake oppkast og diare. Derfor er det viktig med rask nedkjøling og riktig oppbevaring etter oppvarming. 3 timer i romtemperatur er for lenge. 

Det beste er å lage akkurat den mengden du trenger av pasta og ris. Dersom du har laget for mye er et godt tips å sette kjelen i et kaldt vannbad i kummen og røre risen og pastaen rundt før det flyttes over i mindre oppbevaringsbokser og inn i kjøleskapet.

Putt restene i kjøleskapet.

2. Kylling 

Det er viktig å gjennomsteke kylling og unngå krysskontaminering med andre matvarer ved å vaske hendene og desinfisere kjøkkenutstyr etter håndtering av rå kylling.

I Norge har vi så og si ikke salmonella i kylling da vi tester alle flokkene før de slaktes. Men det som kan forekomme er campylobacter. Det er den vanligste årsaken til mange-tarminfeksjoner.

Bruk en annen fjøl til å skjære brød.

3. Rått kjøtt og hamburgere

Du kan trygt spise en biff som er rosa i midten uten å tenke på bakterier. Når biffen stekes på overflatene i stekepanna eller på grillen, dør bakteriene.

Hamburger derimot anbefaler vi å gjennomsteke. Det er fordi hamburger lages av kvernet kjøtt, noe som gjør at bakteriene blandes inn i hele produktet, ikke bare på overflaten. Dette gjelder også dypfryste hamburgere. 

Snart grillsesong! Hamburgere må gjennomstekes.

4. Mugg

Muggen man finner på muggost er helt trygt å innta da dette er en type muggsopp som ikke inneholder giftstoffer. Men mugg på andre matvarer kan derimot inneholder giftstoffer som kan være kreftfremkallende og gi skade på immunforsvaret. 

Muggsoppen vokser også lengre inn i produktet enn det man ser. Derfor er det ikke alltid tilstrekkelig å skjære bort den synlige delen av muggen. 

Selv ikke Arme Riddere kan redde dette brødet.

5. Grønne poteter og poteter som spirer

Poteter er lyssky og bør oppbevares mørkt og kjølig. Dersom poteten har begynt å spire kan spiren fjernes og poteten kan spises.

Grønne poteter derimot kan være et tegn på at poteten inneholder giftstoffer som kan gjøre at smaken forringes og at du kan få vondt i magen. Om poteten er grønn tvers igjennom anbefales det å kaste den, dersom deler av poteten er grønn kan den grønne delen skjæres bort.

6. Frukt, grønt, bær og urter

Det anbefales at all frukt, grønt og bær skylles før inntak, det er fordi det kan være bakterier, gjødsel, og lignende på utsiden. I Norge har vi mindre norovirus og salmonella sammenlignet med andre land, derfor er det særlig viktig å skylle frukt, grønt og bær fra utlandet.

Det finnes også eksempler på at urter fra enkelte land blir vannet med vann som inneholder kloakk grunnet vannmangel. 

Norske kan knaskes, utenlandske bør vaskes.

7. Antibiotikaresistente bakterier

Overforbruk av antibiotika i dyreholdet kan føre til utvikling av resistente bakterier som kan overføres til mennesker gjennom maten vi spiser.

I Norge har vi strenge regler for bruk av antibiotika i dyreholdet, noe som bidrar til å begrense risikoen for antibiotikaresistens. Vi har et sterkt fokus på dyrehelse, forebygging og har avlet fram friske dyr. Dette har vært, og er en dugnad fra både dyreeierne, bønder, veterinærene og myndighetene for å få anitbiotikabruken ned. 

Man har ikke klart dette i utlandet enda. Derfor er det viktig å være bevisst på bruken av importert kjøtt generelt og hvordan man håndterer et kjøttstykke fra utlandet på eget kjøkken.

Bakteriene vil dø under steking i stekepanna, men tenk over bruk av skjærefjøler, kniver og håndvask. 

8. Kjøleskapstemperatur

Kjøleskapet bør holde en temperatur på under 4 grader for å forhindre bakterievekst. I tillegg er det også viktig å ikke overfylle kjøleskapet da dette reduserer luftsirkulasjon og bidrar til ujevn kjøling av maten. 

 

Powered by Labrador CMS